Culoarul Vasari, Florenta

Florenta este un magnet turistic. Cele 2174 de hoteluri aspira turisti de toate felurile, de toate natiile, de toate varstele, in toate anotimpurile. Florenta pulseaza, respira, inghesuie in Centro Storico multimea flamanda de noutati. Muzee, arta, cultura. Scoatem din cultura gastronomia si un pahar de Chianti, mai enumeram vip –urile istoriei cu amprente prin Florenta si deja am diversificat paleta de tentatii.

Una dintre tentatiile mai ascune, mai greu de vizitat, este Coridorul Vasari. Accesul este limitat la grupuri mici si programari din timp. Ca sa va lamurim si sa va cointeresam va spunem o poveste cu povestioare intr-ansa.

Pentru nunta lui Francesco I cu Johanna de Austria, Cosimo de Medici a comandat lui Giorgio Vasari, un culoar de legatura intre sediul guvernului, Galeriile Uffizi, si resedinta sa, Palatul Pitti, peste podul Ponte Vecchio. Are 1 km si a fost construit in doar 5 luni ale anului 1564!

Momentul a fost insotit de interzicerea comertului cu carne de pe Ponte Vecchio. Au primit acces numai bijutierii! S-ar mai zice ca maritii conducatori nu vroiau sa dea ochii cu supusii in timpul deplasarilor sau se mai si fereau de publicul dezaprobator dupa promulgarea a cate o lege nepopulara.

Doar nu credeati ca faceau drumul pe jos, prin corridor, aveau lectica de doua persoane! Daca nu puneau frana mergeau direct in gradina Boboli.

De aici mai puteau spiona pe cine ce facea, ce zicea, unde se uita… Mussolini i-a facut ferestre ca sa admire privelisti peste Florenta, deschideri care nu erau la indemana celor mai multi.

Sa mai zicem ca signor Manelli nu a permis coridorului sa-i treaca prin batatura si n-a patit nimic si ca Hitler nu a aruncat podul in aer la retragere din Florenta. Dar in 1993 Mafia si-a facut de cap si a distrus si o parte din coridor, la pachet cu vieti omenesti si alte cladiri din zona.

Culoarul-Vasari,-Florenta_1

Acum ne detasam. Ne concentram in fata usii dintre camerele 25 si 34 ale Uffizi. Deschidem usa si patrundem intr- o alta lume. Este liniste, este pace, este tacere, este o alta dimensiune. Pe ambii pereti se insiruie, aproape la nesfarsit, 1000 de picturi, peste 130 de autoportrete de personalitati. De unii am auzit si ne starneste emotii citirea numelor lor: Velasquez, Filippo Lippi, Delacroix. De altii n-am prea auzit si ne miram cum de: Andrea del Sarto, Ingres. La altii citim de doua ori numele sa fim siguri: Rembrandt, Rubens, Giorgio Vasari, Marc Chagall. Par oameni simpli. Ochii le stralucesc, Asta era! Uite si o doamna, Elisabeth Vigee- LeBrun, pictorita ce a razbatut cu greu in lumea pictorilor. Si mai uite inca o doamna, Maria Luisa Caterina Cecilia Hadfield Cosway, cea careia, viitorul presedinte, Thomas Jefferson i-a adresat o scrisoare de dragoste de 4000 cuvinte. Cate povesti!

Cat am mai sta, cate am mai afla! V-am convins? Trebuie sa mai revenim dar trebuie sa ne imbracam ingrijit pentru o bella- figura, intr- o plimbare de seara, passegiata, in cel mai pur spirit florentin.