Un pranz traditional la Cracovia

Orasul care a fost de doua ori capitala culturala europeana, Cracovia, isi merita reputatia si renumele. Chiar daca o parte din obiective sunt satellite, la Auschwitz sau Wieliczka, tot ai ce vedea, ce vizita. Mergeti pe mana noastra si nu veti regreta.

Pofticiosi de farmecul strazii care te cucereste, incepand cu piata Rynek Glowny, multinationala la orice ora, incepe sa ne fie foame.

Polonezii sunt pregatiti pentru astfel de nevoi si ne ofera pierogi. Fara a ne incerca talentul de chef in gastronomia poloneza, am zice ca aceste pierogi sunt niste coltunasi umpluti cu practic orice. Poate sa fie branza, cas, sunca sau carne, varza sau spanac si cate si mai cate. Mai puteti adauga un sos la alegere, salata sau ketchup, otet balsamic sau orice va poate trece prin cap. Puteti opta pentru orice fel de restaurant, mai fancy, mai la strada sau mai ascuns. Lasati–va spiritul liber si alegeti fara a studia, alegeti dupa culoare, dupa denumire, dupa aspect. Doar va este foame! Uite! Incercati la Restauracja Polakowski de pe langa catedrala franciscana, doi pasi de strada Grodzska.

Daca picioarele va poarta prin cartierul evreiesc, Kazimierz, sau la fabrica lui Schindler, faceti in asa fel incat, la ora pranzului, sa fiti in Nowy Plac. La fel ca si intr-o piata, vedem insiruite “ghisee” ce ofera zapiekanka, un fel de pizza cu de toate. Ochii vad, stomacul cere cu: kukuridza, ogorkiem, ananasem, majonezem, salami. Total 15 feluri si sigur recunoastem  ingredientele. Se mananca in picioare. Va puteti odihni in oricare sinagoga din cartier!