7 locuri unde puteti regasi adevarul in vin

In curand va veni toamna, frunza va rugini in vii si strugurii vor aburi in prima noapte racoroasa cu bruma. Festivalul culesului va incepe negresit: cantece de voiosie la cules, chiote la stropit strugurii, clinchet de pahare.

Si uite asa, pentru ca vremea nu sta pe loc, ne ingrijim sa va aducem aminte cateva locuri de vis, visare, degustare:

  1. Indraznim sa va aducem in cale, prima data, Chianti, Toscana, poate o azienda in Castellina in Chianti. Seara pe dealuri, are alte culori, sunete, reverberatii, mai ales daca ai in fata un pahar de vin, rosu, sub emblema cocosului negru. Iar ziua poate va imbie un Uffizi la Florenta sau Duomo din Siena sau turnurile din San Gimignano ori turnul din Pisa. Oriunde veti simti nobletea locurilor, Renasterea in formele ei originale.
  2. Datorita nerabdarii de a va arata totul facem un salt in Portugalia, pe valea raului Douro, fix la Pinhao desi pe vale curge vin pana la Porto. De aceasta data Quita Rosa – vinhos do Porto poate sa va fie gazda, sus pe pantele tapetate cu vita de vie. Privirile va zburda fara oprelisti in timp ce sorbiti din bautura din pahar si ascultati infiorati povestile cu zane si Feti Frumosi, cu duhuri ce se strecoara pe vale.
  3. Acum, ca am ajuns la capatul Europei ne intoarcem fata spre continent, spre Rioja, aproape de Bilbao. In cea mai mica regiune autonoma a Spaniei vinul nu putea fi decat esenta. Am ratat stropirea cu vin din iunie dar interesul nostru este catre desfatare interioara, cu vinul acestor locuri energice. Putem fi surprinsi placut de imbinarea fericita a obiceiurilor traditionale cu o arhitectura moderna, futurista.
  4. Daca tot suntem prin aceste locuri hai sa trecem Pirineii spre Bordeaux pentru a fi prezenti la o lectie de rafinament frantuzesc la Les Sources de Caudalie, sa ne intalnim cu vinul de Bordeaux. Aici ne punem, la propriu, si pielea la bataie in spa- ul dotat cu struguri pana in pod. Si daca scapati de aici va invitam spre Carcassonne, pe Grand Canal, in tinutul catarilor. Istoria medievala este stropita si aici cu vin de Languedoc.
  5. Dupa atata zburdalnicie latina trebuie sa ne odihnim in Austria, la Langenlois, intr- un decor modern cu vibratii imperiale, asigurat de Loisium Resort. Aici vinul ne coboara la picioare in butoi si in picioare degustandu–l. Incercati cateva iodlere iar sobrietatea austriaca nu va va mai aparea asa apasatoare dupa primul pahar de vin. Prosit!in vino veritas
  6. Si in povestea noastra si intotdeauna cand grabim spre Italia, nu privim cu atentie tinutul de la granita Italiei cu Slovenia si Austria, Friuli. Si rau facem. Treceti pe la D’ Osvaldo Prosciutti in Cormons pentru ceva prosciutto, pe la Azienda Agricola Zoff pentru branzeturi si apoi adastati la o albergo, pe veranda. Degustati calm vinul casei, priviti peste via nesfarsita, felicitati- va pentru alegere.
  7. Si daca va e dor de Maria Tanase intoarceti- va catre casa, spre Dragasani, unde –i vinul ghiurghiuliu. Nu fiti surprinsi daca veti gasi, sau poate regasi, arhitectura moderna ca in Rioja la Crama Avincis, noblete la Domeniul Stirbey ca in Chianti, atmosfera de conac la Crama Bauer ca in Pinhao. Delectati- va cu Cramposenie alba sau Negru de Dragasani si ne veti da dreptate!

Nu uitati: vinul este mai bun, este mai valoros, daca il beti impreuna cu prietenii!