Turai ma din Maramu’

Pasurile Gutai, Prislop si Setref au izolat Maramuresul de tara. Asa, traditiile au ramas intacte, s-au perpetuat peste timp, au rezistat influentelor, de aceea Maramuresul are asa multe de oferit calatorilor ce vor sa vada locuri, traditii, oameni unici, sa guste bucate, sa se cinsteasca cu o horinca tare si tare buna.

Prin urmare, asadar, care vra sa zica, sa purcedem la drum :

 • Parcul National Muntii Rodnei, listat UNESCO, ne asteapta cel putin la Cascada Cailor si Lacul Stiol, pe varful Pietrosul Rodnei si nu numai, ne invita sa vedem si Tara Moldovei din Pasul Prislop.
 • Daca stapaniti un 4x4 poftiti prin pasul Rotunda, roata, spre lacurile Lala de sub Ineu si Ineut. Se poate si merita de o mie de ori, pe cuvant.
 • SIngura cale ferata forestiera din Europa ramasa in exploatare se intinde pe Valea Vaserului. Locomotiva Mariuta, pufaie si va invita cu mocanita pe firul apei in sus pentru explorare cu 10 km/ ora.
 • Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului din Sighet este numai bun pentru cei care nu au trait vremurile, sa afle, sa stie, sa nu mai permita. Fiecare celula a inchisorii are cate o tema: colectivizarea, intelectualitatea, rezistenta, biserica, inchisoarea…
 • Cimitirul Vesel de la Sapanta, unic in lume, parca materializeaza lipsa fricii de moarte a dacilor. Aveti rabdare si cititi pe indelete epitafurile de pe cruci. Iar de mergeti duminica va vor incanta ochii costumele populare purtate de sateni.

shutterstock_155426456

 • Biserica de lemn din Deal de la Ieud este una din cele 7 cu patalama UNESCO, una din multele din Tara Maramuresului. Spiritualitatea se impleteste trainic cu inteligenta tehnica a taranului.
 • Manastirea Barsana, complex monahal, incanta prin colectia muzeului etnografic si de icoane, prin constructiile pentru chilii, pelerini, artisti, prin biserica de lemn si turnul de poarta cu clopotnita. Odihniti- va si sorbiti din apa izvorului tamaduitor de aici.
 • Urcati la Budesti la biserica de lemn din Suseni sa vedeti armura si coiful lui Pintea Viteazul, Robin Hood de Maramures.
 • Inca aveti timp sa faceti o drumetie la Creasta Cocosului, in zare. Face de-o zi dar privelistea ce se intinde la picioare si un picnic pe camp va rasplateste din plin.
 • Si daca tot ati intrat in tinutul Mara- Cosau preumblati- va prin locurile laudate de William Blacker : Breb, Budesti, Sarbi, Hoteni, Desesti… Asa puteti sa incheiati o zi bine traita, cu deschidere pana departe, cu amintiri de icoane pe sticla.
 • Priviti peste gard la obiceiurile locului in aceasta ultima cultura taraneasca din Europa : poamele inmiresmate, florile din tinda, calul lasat liber in ograda, cocosul impintenat, capita de fan, camesile si pledurile intinse la soare.
 • Stati pe camp. Numai stati, odihniti- va. Trageti puternic aer in piept si inchideti ochii. Numai stati…
 • Trageti pentru seara la pensiunile locului, prin Vadu Izei, Poienile Izei, Botiza, pe valea Viseului sau pe Mara, poate prea moderne, uneori, pentru gustul calatorului de liniste pastorala, poate prea in casa omului alteori. Dar toate te imbie cu horinca sustinuta cel putin de un bulz imbunatatit cu bucatele de slanina, de alte bucate alese, imbogatite cu ierburi aromate.

Dupa toate astea cum sa nu dai palaria pe spate si, uitandu- te in inaltul cerului, sa nu strigi : ţurai maaaa !