Din Oltenia de sub munte – de spus la lume

Oltenia este vaduvita de lipsa unui drum turistic care sa cuprinda valorile sale, de acum si de demult. Incercam sa propovaduim unul, de la vest la est, cu de toate din ce Oltenia poate intinde in intampinarea oaspetilor, cu fui si fusai, cu mancai si baui, cu dormii, cu sarbe zbantuite de parca joci pe carbuni incinsi.

 1. Pestera Izverna, rezervatie speologica, dusa de Jacques Yves Cousteau, pe pelicula, pana la Muzeul Smithsonian din Washington. Este loc de examen pentru scafandri datorita vizibilitatii in apa, este loc de legenda pentru presupusele tezaure ascunse ale Serbiei si ale Mariei Tereza. Apa imbuteliata de aici isi pastreaza proprietatile un an de zile.
 2. Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca, din 1378. Cuviosul Nicodim Sfantul, Mircea cel Batran, Tudor Vladimirescu sau George Cosbuc, fiecare cu importanta lui, au calcat pragul manastirii. Tot aici a fost ascuns tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, in septembrie 1944, monede si lingouri, numai 190 tone !
 3. Casa muzeu Constantin Brancusi, la Hobita, locul de nastere al marelui nostru sculptor. Casa este un exemplu de arhitectura populara romaneasca, cu mobilier originar de interior taranesc.
 4. Cheile Sohodolului sunt o insiruire de chei sapate in calcar. Rai pentru alpinisti, locuri umblate de « Margelatul », cu nuci plantati inainte de 1859, cu Pestera Popii, pictata.
 5. Complexul sculptural monumental din Targu Jiu, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului. Lucrarile sunt dispuse pe o axa de 1275 m, vest- est. In afara numelor, semnificatia fiecarei lucrari suscita si acum imaginatia privitorilor.
 6. Muzeul arhitecturii populare din Gorj, la Curtisoara, aduna laolalta ingieniozitatea taranului roman in case din regiune, cula Cornoiu, biserica Ioan Botezatorul de la 1821, implicare a familiei Tatarascu.
 7. Casa muzeu a Mariei Lataretu, 1911- 1972, din Balcesti, izvor de cuvinte si muzica lautareasca, autentica, romaneasca.
 8. Muzeul Tudor Arghezi, din Targu Carbunesti, un nume care « sbarnaie » in cultura romaneasca
 9. Casa Danielescu, in Targu Jiu, conac- hotel, conac de neam boieresc.
 10. Pestera Muierilor, prima electrificata din Romania, refugiu de femei si copii in vremuri de bejenie.
 11. Pestera Polovragi si Cheile Oltetului, cu umbra lui Zamolxe si a tamaduitoarei de boli, polovraga, cu colonia de lilieci in hibernare.
 12. Culele Greceanu si Maldaresti, din Maldaresti, case- fortificatie taraneasca, ridicate pentru a face fata incercarilor de tot felul prin secolul XVIII, de catre boiernasi olteni, in stil brancovenesc.
 13. Conacul lui Maldar, cula- conac- hotel ce impresioneaza prin tot si toate, sau Casa Veche, pensiune rustica de la tara, din sat
 14. Manastirea Hurezi, din Romanii de Jos, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu de la 1693. Linistea locului, invitatia la contemplare si reculegere, frumosul de jur imprejur, completeaza valoarea manastirii.
 15. Ceramica de Horezu, ridicata la rangul de brand national de mesterii olari de aici. Cautati oalele semnate, autentice.

Si nu am zis nimic de cula Cartianu sau Casele memoriale Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu, de Ranca si Transalpina, de Novaci si manastirea Arnota si de cate si mai cate. Si daca am mai fi coborat pe Olt pana in podgoriile Dragasaniului sau pana spre Dunare, la Segarcea, cu preumblare in targul Craiovei, cate ar mai fi fost de zis ! Ehei, dar astea sunt o alta poveste !