In tinutul sasilor transilvaneni

Tot mai multi nemti si austrieci vin in Romania sa se intereseze de urmele lasate de comunitatea germana, saseasca, din Romania. De ce sa nu mergem si noi intr- acolo.

Ne-am facut temele si va prezentam, in continuare, cateva locuri de vizitat cel putin intr- un sfarsit de saptamana. Am gasit mai interesant sa privim printre dealurile tinutului Hartibaciului si iata ce am gasit, lucrand nemteste :

Eins – Mosna- veniti dinspre Medias. Din toate va spunem de familia Schuster, Bio Mosna, dulceata de trandafiri, branza si slanina. Intrati pe vale si la Nemsa, nu departe (8 km), pana la biserica evanghelica.

Zwei – Biertan- la cata reclama se face nu mai este nevoie de prezentare. Priviti, totusi, peste inelul zidului de sus, la satul dimprejur. Priviti, ascultati, inspirati aerul de tara. Sa ne scrieti impresiile. Numarati si inchiderile la usa sacristiei din biserica. A primit permiul I la expozitia mondiala de la Paris, in 1900.

Drei – Intrati pe vai la Copsa Mare (nu Mica), la Richis si la Alma Vii. La Richis intrebati de Casa Noah, de Paul Hemmerth. De treceti pe acolo va veti lumina la chip. Vedeti si de familia Timmerman, olandezi romanizati. Mai incolo la Alma Vii rugati- va sa primiti o placinta cu varza. O nebunie !

Vier – Malancrav- din « drumul mare » spre Sighisoara, cotiti dreapta. Va asteapta picturi de secol XIV la biserica fortificata, conacul Apafi, renovat. Poftiti de serviti un suc de mere !

Funf – Stejarisu- de la Sighisoara la Agnita si la dreapta pe vale. Daca aveti noroc poate sa va incante fanfara saseasca in turnul bisericii in timp ce serviti un lichior de fructe. Incercati ceaiurile si siropurile locului.

Sechs – Dealu Frumos- centrul geografic al Romaniei ofera papusi in costume populare, arta traditionala

Sieben – Agnita- muzeul de istorie al Vaii Hartibaciului face o recapitulare binevenita. Tot binevenita este si o prajitura la patiseria Marvio.

Acht – Altana- trei camere, trei nationalitati, un muzeu. Sura lui Stef sau restauratorul in lemn, Stefan Vaida, sunt bucurosi de oaspeti.

Neun – Hosman- treceti de Nochrich, locul de nastere al lui Samuel von Brukenthal. Hai ca de atata drum vi s-a facut foame. Brutaria de la Moara Veche este deschisa si are paine adevarata.

Zehn – Nucet- paine aveti. Purcedeti la drum spre Biohaus, loc de pierzanie printre zacusti, muraturi si dulceturi. Pofta buna !

Ne oprim aici desi mai ca am continua cu Cincsor, Marpod, Daia, Chirpar, Veseud, Hamba, Slimnic, Sura Mica…

Mai stiti dumneavoastra si altele ?