Prin Iesiul de azi cu parfum de secole trecute

 

De sunteti prin Bucovina adaugati doua zile sederii voastre pe plaiurile Moldovei de Sus si includeti un ocol spre Iasi. De sunteti prin partile Neamtului, pe la Agapia, Piatra sau Targu Neamt, indreptati- va spre Ruginoasa. Palatul Alexandru Ioan Cuza va este in drum, va poate primi, puteti face primii pasi in secolul XIX. Va asiguram ca incarcatura emotionala a locului va va face sa pasiti cu sfiala.

Lasati- va, apoi, invaluiti de dulcele grai moldovenesc si dati frau liber pasilor in targul Iesilor de altadata. Mai mai ca v- am povatui sa tocmiti un ghid local, rabdator, care sa stie a va povesti despre boierasi si domnite, despre intelectuali de seama ai tarii…

  1. Palatul Culturii, adevarata efigie a Iasului, isi arata cu nonsalanta si monumentalitate  amprentele franceze, germane, engleze, de high class, ale inceputului de secol XX. Holul de Onoare, Sala Voievozilor sunt doar doua exemple de heraldica, istorie, arta monumentala
  2. Muzeul de Istorie si cel de etnografie al Moldovei sunt reprezentarea trecutului istoriei intregii Moldove istorice, scot la iveala sarbatoarea in sat, cotidianul taranesc in intregul spiritualitatii, inventivitatii si pragmatismul taranului roman.
  3. Muzeul de arta isi desfasoara cei 155 ani de existenta in trei galerii tematice, surprinzatoare, bogate. Alaturi, Muzeul Stiintei si Tehnicii este lacas cu valoare memoriala.
  4. Inclinarea moldovenilor catre biserica este dovedita de bisericile Iasului. Biserica Trei Ierarhi, catedrala Sfantei Fecioare Maria, Catedrala Mitropolitana, sunt doar cateva.
  5. « Pohtiti » de va spalati gatlejul de colbul drumului la Bolta rece sau sa gustati bucate ce vi se topesc in gura la restaurantul La conac. Incercati si la Phenicie sau la Beraria Veche.
  6. Muzeul Unirii de la 1859, muzeul memorial Mihail Kogalniceanu, adauga picaturi de istorie si civilizatie cautate in periplul din Iasi.
  7. Inainte de odihna binemeritata in parcul Copou, la umbra teiului lui Eminescu, intrati si la Biblioteca Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi sa priviti una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.
  8. Ceasornicul Palatului Culturii poate da semnul de incepere, gongul, pentru teatrul Vasile Alecsandri, cu siguranta cea mai frumoasa sala din Romania si nu numai.
  9. Daca sunteti mai iute de picior poate ajungeti, pe zi, si spre Socola, spre Bucium, sus pe deal. Intoarceti capul inspre Iasi. Cu siguranta va vor cuprinde pareri de rau ca nu stati mai mult. Poate alta data.

Nu fugiti spre Bucovina fara sa deviati spre Cucuteni, loc de civilizatie ce pune teritoriul tarii alaturi de marile civilizatii ale preistoriei, nici fara sa va opriti la Cotnari, izvorul vinului domnitorilor Moldovei. Ca sa va lamuriti cum se face licoarea intrati la Muzeul Viei si Vinului din Harlau. Ca sa o degustati asezati- va pe terasa conacului Polizu din apropiere. Inchideti ochii, savurati. Nici un selfie facut in lumea asta nu poate inlocui momentul.

Incheiati calatoria in centrul vechi al Botosaniului printre casele targovetilor si apoi, prin cetatea de scaun de la Suceava. Nu va grabiti. Incercati a patrunde glasurile vanturilor istoriei. Aveti timp, apoi, sa ajungeti la Voronet sau la Humor, pe seara. Pi buni !