Aboneaza-te la newsletter

 1. Home
 2. Celebration Weekend
 3. Liberi in libertatea Amsterdamului
Circuit de zile
 • City Break
 • Cultural
 • Cupluri
 • Europa
 • Italia

Liberi in libertatea Amsterdamului

Dincolo de lalele, canale si biciclete, lampioane rosii si saboti de lemn, dam- uri sau stimulente pentru vise, ne uimesc si ne intriga, pana la curiozitate desantata, ferestrele fara perdele. De ce? Iti dau voie sa vezi prin casa omului, dintr- o parte in alta, sa intri in sufletul lui, sa experimentezi libertarea consimtita prin reguli nescrise. Hai!

 

 

 1. Cluj- Eindhoven- Amsterdam

  Ce poate sa ofere cel mai bogat oras din lumea secolului XVII? Chiar sunt olandezii oamenii cei mai lipsiti de prejudecati, relaxati, practici, hotarati? Hai sa vedem!Amsterdamul are mai multe canale decat Venetia, mai multe poduri decat Parisul. Normal ca ne vom lansa la apa, in prima zi, din preajma Garii centrale (construita pe 9000 de piloni). Croaziera urbana ne conduce pe labirintul de canale. Se manevreaza cu atentie printre ambarcatiuni de toate felurile si marimile. Peste tot sunt insiruite vase- locuinte, racordate la utilitati. Remarcam casele inguste, inalte, unele inclinate spre inafara, carligele pentru ridicarea bunurilor in casa. Cea mai ingusta casa are 2 ferestre in 4 m!Azi mai apucam sa ne foim numai in buricul targului. Cu spatele la Sexmuseum privim Damrak, vechiul port al Amsterdamului, blocat acum de gara. Puzderie de magazine elegante, restaurante multinationale se insiruie in drum. Ajungem in piata palatului regal, Koninklijk. Alaturi este impunatoarea catedrala De Nieuwe Klerk, nefunctionala religios dar disponibila pentru evenimente culturale. Uimeste animatia permisa in piata din preajma palatului. Ne intoarcem spre Oude Kerk, cea mai veche biserica din oras (sec XIII) si doar atat. Suntem in cea mai veche parte a orasului, medievala. Traversam cartierul stabilimentelor oficiale, cu becuri rosii aprinse deasupra intrarilor, ferestrelor comerciale. No pictures! Dupa atatea tentatii ademenitoare, dispuse in vitrine, finalizam periplul de azi in piata Nieuwmarkt.

 2. Amsterdam

  Continuam periplul marin la Het Scheepvaartmuseum, sediul Companiilor Indiilor de Est, administratoarea mirodeniilor, trestiei de zahar, a romului adus de peste mari si tari. Uimitor este, insa, faptul ca au avut doar 200-300 de functionari pentru a administra acest urias imperiu colonial.
  Mergem pe Herengracht cu cele mai frumoase case rezidentiale. Se valorifica fiecare metru fara a se face rabat la rafinamentul exterior. Rafinamentul interior nu se banuieste, se vede. Nu sunt perdele la ferestrele de la parterul cladirilor. Ne uitam cu coada ochiului, curiosi, fara sa deranjam bruma de intimitate ramasa.
  Ne odihnim putin in Hortus Botanicus, cea mai veche gradina botanica din lume. Uimiti, asteptam la pod, la semafor, sa treaca vaporasul. Trecem Podul Albastru peste Amstel, pentru a vizita Museum Willet Holthuysen, o casa de pe canal, tipica. Merita si ne stinge curiozitatea. De departe, Magere Brug, podul slabanoagelor, basculant, din lemn, atrage privirile.
  Mergem intins spre Rijksmuseum, depozitar al istoriei politice, economice si artistice a Golden Age, secolul de aur al Olandei. Rondul de noapte a lui Rembrandt este piesa de rezistenta. Rezistam si noi pentru o scurta vizita la Muzeul diamantelor (Koh- I- Noor) din apropiere. Instructiv, educativ.
  Ne facem si noi rondul de noapte intr-unul din barurile maronii.

 3. Keukenhof

  Subiect al crahului olandez de dupa secolul de aur, lalele au ramas esenta Olandei. Pornim spre sudul Amsterdam-ului. Mergem in Lisse pentru a testa sensibilitatea ochilor nostrii, sensibilitatea la nuante. Keukenhof este marele laborator oftalmologic. Fizica ROGVAIV-ului curcubeului este depasita de explozia multicolora a florilor de aici. Branduse, zambile, narcise dar mai ales allele, te desfata. Sunt culori pe care cu greu penelul pictorului le poate asterne pe panza.Ne frecam la ochi, acum si inca o data, si inca o data. Orizontul este multicolor, intins in tot campul visual. Nu se aude nici macar un suspin, sa nu stricam vraja. Dupa minute de uimire ne scapa, mai intai, un anemic wow, apoi un altul mai hotarat, apoi altul. Incepem sa aplaudam ca la o reprezentatie surprinzatoare, sa ne imbratisam.Nu putem finaliza aceasta zi decat la un music hall sau la o reprezentatie de jazz.

 4. Amsterdam- Zaanse Schans

  Iesim in exterior, pentru a vedea, simti si gusta, traditia olandeza. Zaanse Schans ne ofera contactul cu viata la tara. Gasim instalatii functionale in mori de vant pentru faina, ulei, pigmenti, ateliere de prelucrare de cacao, de fabricare a branzei, gatere, distilerie, brutarie, producatori de ciocolata sau biscuiti. Avem un adevarat sat olandez, un muzeu al mestesugurilor traditionale din zona. Muzeul intregeste atelierele si morile cu aspecte ale construirii de ambarcatiuni. Da, olandezii sunt practici, inventivi, hotarati.Nu putem parasi Amsterdam-ul fara sa traim un moment de istorie evreiasca, jurnalul Annei Frank, la ea acasa. Mai avem timp oare si pentru o experienta Heineken?Seara avem de ales dintre spectacolele de toate genurile, oferite de Amsterdam in Het Concertgebouw, Musikgebouw aan’t IJ, Het Muzicktheater sau in aer liber.

 5. Amsterdam- Cluj

  Cu noaptea in cap in aeroport, stam, nelamuriti daca s-a terminat visul. Cum pot convietui farmecul stravechi cu efervescenta cosmopolitica a noului? Imbatati de aerul de libertate local, mangaiem sabotii de lemn. Derulam fotografiile facute. Acum realizam cate biciclete am vazut. Si cate flori, lalele, lalele…

 

 • Servicii incluse

  • Bilet avion cursa Wizzair Cluj Napoca – Eindhoven si retur
  • Taxe de aeroport
  • Cazare 4 nopti in camera dubla
  • Mic dejun
  • Transfer cu tren Aeroport- Amsterdam-aeroport
  • Amsterdam Evening Canal Candlelight Cruise
 • Servicii neincluse

  • Bagaj de cala de maxim 23 kg
  • Asigurarile medicale si storno
  • Eventuale extraservicii nementionate la capitolul Servicii incluse
Pret
de la 435 Euro / Adult
21.03 – 25.03.2017

Rezerva vacanta

 • Hampshire Manor Hotel 4 *

  Rezerva vacanta

  Hampshire Manor Hotel este localizat intr-o cladire unica, locatia perfecta daca vrei sa stai intr-o cladire istorica. Cladirea a fost converita intr-un hotel luxos cu camere confortabile si un restaurant italienesc. . Zona Amsterdam-Oost se afla la cateva minute de mers cu autobusul, transvail sua cu bicicleta.

  Facilitati

  • Wi-Fi
  • Restaurant
  • 24h front desk
  • Parcare privata

Recomandat pentru:
 • Familii
 • Grupuri de prieteni
 • Cupluri