Aboneaza-te la newsletter

 1. Home
 2. Celebration Weekend
 3. Varsovia – Pasarea Phoenix a Poloniei
Circuit de zile
 • Aventura / Explorare
 • Cehia
 • City Break
 • Cultural
 • Cupluri
 • Europa

Varsovia – Pasarea Phoenix a Poloniei

Varsovia ne este pilda pentru renasterea din cenusa razboiului, cenusa imprastiata cu darnicie de minti care si-au pierdut uzul ratiunii. La drept vorbind nici nu se putea altfel cu acest oras nascut din dragoste pura, din dragostea lui Wars pentru Sawa. Ne impresioneaza puterea locuitorilor de a- si sterge, cu maneca, lacrimile, de a cauta sub daramaturi fotografii de familie, de a reconstrui amintirile la scara 1:1. Ii insotim, curiosi, in parcurile unde isi duc copii, gagalici zgomotoase, la curtile regilor si panilor de odinioara, invingatorii teutonilor, in sanctuarul patimirii evreilor, in citadelele- simbol ale comunismului urban. Tot respectul.

 • <>
 • Pret
  de la 356 Euro / Persoana
  Perioada 15 – 18.02.2017

  Rezerva vacanta

 

 

   1. Cluj – Varsovia

    Oras din blocul comunist, Varsovia, nu pare sa se urce, prea usor, in capul listei cu prioritati de destinatii turistice.Ceea ce scoate Varsovia, insa, in fata, este faptul ca a renascut dupa lungi perioade de invazii, distrugeri. Istoria a facut, in cazul Varsoviei, glume proaste: dupa ce nazistii au tocat orasul dupa revolutia din august 1944, puterea comunista sovietica a daramat si ce a mai ramas in picioare.Si acum, punem punctul pe i si subliniem motivul pentru care alegem Varsovia: a renascut precum pasarea Phoenix, dandu- ne un exemplu de tenacitate si mandrie nationala. Tocmai de aceea noi tratam cu respect amestecul de arhitectura realist- comunista cu cea reconstruita, imitata, a secolelor trecute.Povestea de dragoste a tinerilor Wars si Sawa a prins viata aici, pe Vistula. Dragostea pura da culoare, si acum, extremelor istorice, arhitectonice ale Varsoviei.

   2. Varsovia

    In acest context suntem curiosi sa aflam adevarul. Muzeul Renasterii Varsoviei este un start potrivit. Suntem ca un burete in fata istoriei cu multe pagini necunoscute noua, protejata de ochii nostri de propaganda sovietica. Prin urmare nu mai pare cu neputinta ca in Polonia sa fi fost prima constitutie din Europa si ca, aici, regii erau alesi, nu mosteneau tronul. Bifam, in apropiere, Barbakan-ul, primul obiectiv medieval. Rynek Starego Miasta, piata orasului vechi, reconstituie in chip fericit si complet, centrul Varsoviei. Nu coboram, azi, pe scarile Kamiene Schodki, spre malul Vistulei, loc de promenada, ci o luam pe Calea Regala, pietonala. Incepem periplul cu Catedrala Sf Ioan, expresie a stilului gotic de Vistula. Duci ai Mazoviei, scriitorul Sienkiewicz, si-au gasit aici linistea. Castelul regal, Zamek Krolewski, ne intampina, maiestuos, nou si vechi in acelasi timp, reconstruit complet. Inima lui Tadeusz Kosciusko (erou pentru independenta Poloniei dar si a SUA) este pastrata in capela. In piata troneaza statuia de 22 m a regelui polono- suedezo- lituanian, Sigismund III Vasa, infocat catolic in perioada Contrareformei.Palatul prezidential actual a fost privilegiat fiind apreciat si de nazisti: Deutsches Haus. Vom tine minte mai bine daca stim ca aici a fost semnat Pactul de la Varsovia, NATO-ul sovietic. Cladirile Univesitatii incadreaza, in drum, doua monumente dedicate lui Adam Mickiewicz si Nicolaus Copernic, embleme ale spiritualitatii poloneze.Periplul nostru solemn continua in centrul comunist al orasului, cu Palac Kultury I Nauki. Enormitate arhitecturala greu de intretinut, te invita la terasa de la etajul 30, la 235 m. Atat. Mai avem de rezistat, emotional, la cateva simboluri ale istoriei gettoului din Varsovia, cel mai mare din Europa: Muzeul istoriei evreilor polonezi si Pomnik Bohaterow Getta, Umschlagplatz, locul unde erau incarcati evreii pentru lagarele de exterminare. Impresionati de memoria locurilor, ne indreptam spre Vistula. Fantana multimedia ne linisteste.

   3. Varsovia

    Azi trebuie sa ne incarcam pozitiv. Mergem spre locuri care dau energie Varsoviei sa renasca. Muzeul National ni- l prezinta pe cel mai mare pictor polonez, Jan Matejko. Relaxati, mergem numai prin parcuri. Trecem pe langa cladirea Seimului si Senat-ului polonez si intram in parcul Ujazdowski, nu departe de Ambasada Rumunii! Descoperim, placut impresionati, privelistea oferita de parcul Lazienki, de 81 ha in cifre. Vinovatul este August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei. Rand pe rand defilam pe langa Zamek Ujazdowski, resedinta a ducilor mazovieni, Palac na Wyspie si Teatr na Wyspie, superbe, si totodata elegante, realizari arhitectonice scapate de razboi. Manufaktura Krolewska ne ofera interesante si autentice obiecte traditionale. Iesim din parc pe langa Palac Belwederski, Casa Alba a Poloniei, resedinta presedintelui.Palatul Wilanow este urmatoarea destinatie. Jan III Sobieski a construit acest castel, monument simbol ce a supravietuit divizarii Poloniei si razboaielor mondiale. Seful Sobieski a tocmit gradinar pe Jan Hevelius, astronom. Gradinile si interiorul castelului sunt o ocazie de a descoperi viata la curte.Revenim in centru pentru a incerca pierogi, excelenta mancare traditionala poloneza. O luam incet, portiile sunt zdravene. Votca Wyborowa ne asista, loiala!

   4. Varsovia- Cluj

    O vizita de curtoazie in mall-ul Zlote Tarasy ne introduce in Varsovia moderna. Eleganta strada Nowy Swiat este si ea o oportunitate. Simti, resimti noul puls al Poloniei, intelegi pofta de deschidere care a dus si la o echipa de fotbal american.Trebuia sa facem aceasta vizita. Nu putem intelege puterea polonezilor de a o lua mereu de la capat, de a rezista. fara sa fi fost in mijlocul istoriei si vietii cotidiene. Ne uitam in jurul nostru si recunoastem ca si noi mai avem multe de facut. Multumim pentru lectia primita

     

   • Servicii incluse

    • Bilet de avion Cluj Napoca – Varsovia si retur
    • Taxe de aeroport, bagaj de mana de 8kg si de cala 23kg
    • Transfer aeroport – hotel – aeroport
    • 3 nopti cazare cu mic dejun si toate taxele locale incluse
    • Intrare gratuita la Palatul Wilanow
   • Servicii neincluse

    • Asigurarile medicale si storno
    • Taxe de intrare la obiectivele turistice
Tarif
de la 356 Euro / Persoana
Perioada 15 – 18.02.2017

Rezerva vacanta

Recomandat pentru:
 • Cupluri
 • Grupuri de prieteni
 • Pasionati de istorie