Aboneaza-te la newsletter

RUSIA

Friendtrips of a Lifetime FriendTrip in Noptile albe ale Rusiei

In Rusia, oriunde te-ai uita, totul este balsoi, inspirational, ideologic: Sankt Petersburg si Moscova, baletul Kirov sau teatrul Balsoi, Ermitajul sau Piata Rosie, tzarii sau comunismul. Nu fara emotie si un pic de fiori putem indrazni sa patrundem in Palatul de Iarna sau in Kremlin, acasa la Petru I si Ecaterina cea Mare pe de o parte, acasa la Ivan cel Groaznic si Stalin pe de alta parte.

Cu adevarat tulburati in fata acestori simboluri care au influentat lumea ne putem remonta cand ziua se contopeste cu noaptea. Noptile albe vin cu ingrediente stimulatoare : artificii, carnaval, parade, corabii, lumini, balet, rock si balalaika, cu distractie la liber.

Oare setul de Matrioska este vreo echipa de fotbal ?

Pret
1.390 Euro / Persoana/Plecare din Cluj/ Bucuresti
Perioada
Numar minum
15 persoane

Rezerva vacanta

Orar zbor din Cluj-Napoca

Cluj — Munchen — 18:40
Munchen— Moscova
St. Petersburg — Munchen
Munchen — Cluj

Traseul: Bucuresti/ Cluj – Moscova – Sank Petresburg – Bucuresti/ Cluj

 1. Bucuresti/ Cluj – Moscova

  Numai la pronuntarea numelui, Moscova, ni se ridica parul pe ceafa. Cred ca nu numai noua ci tuturor din lumea asta. Gigantica, misterioasa, sediu al Ivanilor taristi si al sovieticilor, Moscova se impune si azi ca un mare centru politic, economic si cultural, al lumii. Superlativele statisticilor explodeaza zi de zi facand orice actualizare dificila, perimata din prima zi. Zgaraie norii modernismului tasnesc ca ciupercile dupa ploaie din plapuma bolsevica ce a franat totul 70 de ani. Ca sa ne fie clar intram la magazinul GUM, fost magazin general de stat in 1893. Sub galeriile acoperite de sticla si fier se prezinta toate marcile pamantului. Raionul gastronomic ne ofera imaginea cea mai cuprinzatoare a stadiului Moscovei, cu de toate de oriunde din lumea asta.

   

 2. Moscova

  Doar nu credeati ca nu ne sculam azi, dis de dimineata, sa anticipam schimbarea garzii in Piata Rosie. Tropaitul sacadat, solemn, ne infioara. Piata Rosie a fost rosie si inainte de bolsevici, rosie, frumoasa, cea mai mare din lume, sec XV. Ne punem la coada la mausoleu sa- l salutam pe tovarasu’ Lenin. Merita sa vedem, sa stim, sa nu mai facem. Boris Ieltzin a fost inmormantat mai incolo, dar a fost mutat ca nu puteau sta deolalta unu’ care a facut cu unu’ care a desfacut!

  Kremlin-ul ne impiedica orizontul cu cei 2 km de ziduri si 20 de turnuri. Cea mai celebra fortareata din lume ne intampina solemna. Mergem pe varfuri sa nu il deranjam pe Putin. Sa il luam de ghid in Sankt Petersburg, la el acasa? Mai bine nu. Intram in Muzeul Arsenalului de Stat sa vedem odoarele tzarilor si tzarinelor. Cu ochi mariti defilam in Palatul Diamantelor. Nici urma de tezaur romanesc. Am pacatuit destul cu mintea si ochii. Trebuie sa vedem daca in continuare mai este ceva de salvat din sufletul nostru. Incercam la Catedrala Buneivestiri, cea cu noua cupole aurite si iconostas din 1405, la Catedrala Arhanghelului Mihail, de la 1508, la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, mai noua, 1779, dar cu icoane din XII, XIII. Nimic. Ne ferim la clopotnita lui Ivan cel Mare, cea mai inalta din lume, sa nu ne cada in cap, clopotul de 64 tone. Dam peste tzarul tunurilor, cel mai mare din lume, 40 tone.

  Nauciti dar impresionati, ne salvam in Piata Rosie la magazinul de delicatese Ieliseev. Atrasi de cupolele multicolore de la Catedrala Sfantul Vasile intram cel putin pentru moastele sfantului. Gata avem liber spre strada pietonala si comerciala Arbat.

  Seara ne indreptam spre Balsoi Teatr, indiferent ce reprezentatie ofera. Conteaza sa fi acolo, o data in viata, macar sa auzim ecourile pasilor lui Ceaikovski, Prokofiev, sa ne imaginam piruetele Annei Pavlova sau unduirile Galinei Ulanova

 3. Moscova – Sankt Petersburg

  Dincolo de infricosatoarea putere militara bruta a Rusiei suntem doritori sa simtim izvorul sensibilitatii care a dat nastere si a inspirat mastodontii culturii rusesti si mondiale, mastodontii baletului pe gheata, ai baletului artistic, ai gimnasticii sportive, faptului ca talentul a explodat in tarile fostei Uniuni Sovietice, de la Kiev pana in republicile caucaziene.

  Galeria Tretiakov ar putea fi un capat de raspuns. Sfanta Treime a lui Andrei Rubliov, una dintre cele mai importante icoane rusesti, ar putea fi un start? Dar Muzeul si casa memoriala Puskin? Dar feliile de viata citadina, statiile metroului moscovit, poate cel mai bine pus la punct din lume? Punct si de la capat.

  Sankt Petersburg este un miraj sora cu fata morgana datorita povestilor de basm despre tzari, boemi, cruzi sau energici. Petru cel Mare, Ecaterina, Ermitaj, Palatul de iarna, simboluri nemuritoare si minuni minunate, Daca adaugam Leningrad, parfumul comunismului KGB- ist ne invaluie misterios, o tzara infricosator. Si iata cum ajungem la Ivan cel Groaznic, la Rasputin, la Stalin cu lopata lui!

  Tragem puternic aer in piept, ne facem curaj si ne ducem in fieful lui Putin, Sankt Petersburg. Suntem pregatiti sa privim comunismul la el acasa, sa ne privim cum ne priveau altii, pana nu demult.

  Hai sa privim altfel asa cum a facut- o intemeietorul, Petru cel Mare, in 1703, o fereastra spre Europa, un centru cultural european de exceptie, ce mai tura- vura, un muzeu in aer liber, Sankt Petersburg. Avem rezerva de surprize, pentru ceas de noapte, ocazionate de Festivalul Noptilor Albe….

 4. Sankt Petersburg

  Orice om normal la cap se duce glont la Ermitaj cand ajunge in oras. Ma mir ca nu au facut heliport sau gara sau port, langa muzeu, ca aeroportul Pulkovo nu este aici! Urias de minunat, minunat de urias, suna aiurea dar arata uluitor. Avem doua optiuni: sa cautam lucrarile de arta sau pur si simplu sa ne plimbam prin sali si coridoare. In ambele situatii trebuie sa ducem mana la gura pentru ca ramanem, de la primii pasi, cu gura cascata. Imensitatea grandorii se desfasoara in mii de sali si coridoare. Trei milioane de piese se insiruie pentru o viata nu o zi de vizita. Vechiul, Micul, Noul Ermitaj ne gazduiesc azi. Daca visam mult nici nu mai stim sa iesim afara! Poate ca nici nu mai vrem.

  Trebuie sa iesim la aer. Neva, cheiurile ne linistesc. Ne multumim, de pranz, cu gogosi piski. Ne simtim vinovati ca gustam aceste bunatati, Ermitaj si gogosi. Mergem spre Palatul de Marmura, comandat de contele Orlov, si Palatul de Vara, in stil olandez, spre un Petru cel Mare mai simplu. Coboram cu picioarele pe pamant. Numai bine ca sa traversam Gradina de Vara, pe alei umbroase, linistite. In dreapta ne insoteste Campul lui Marte, parc dedicat soldatilor eroi. Peste canalul Moika, ne intampina Castelul (neobisnuita denumire pentru Rusia) Sfantul Mikhail, construit de imparatul Pavel I.

  Pasii ne poarta prin Parcul Mikhailovski spre Biserica Mantuitorului Insangerat, singura cu o cupola in forma de ceapa, loc unde a fost asasinat imparatul Alexandru II. Desi mica biserica gazduieste 6000 mp de mozaicuri. Iesim la drumul mare, pe Champs Elysees, pardon, Nevsky Prospekt, acelasi lucru. Mai avem putintica rabdare pentru Catedrala Kazan, lacas copiat dupa Sfantu Petru din Roma si gazda pe veci a generalului Kutuzov. Merita si nu ne grabim. Am fost anuntati ca nu se va stinge soarele devreme, zilele astea.

  Cautam loc pentru cina cea de taina, cina starnita de o Russkaya Vodka, orighinala. Restaurantul Mamalyga ne este gazda chiar daca nu am facut- o de mamaliga!

 5. Sankt Petersburg

  Am venit aici sa vedem, sa simtim maretia imperiului tzarist. Azi o luam de la capat, volens- nolens. Puhoiul de oameni ne duce spre Piata Palatului de Iarna. Aici cred ca ne-am putea da cu Mig- ul, asa de mare este. In mijloc, victorioasa impotriva lui Napoleon, se inalta Columna lui Alexandru I. Palatul Marelui Stat Major iti acopera orizontul spre dreapta, te incercuieste, te atrage inauntru ca o planta carnivora, fara putinta de scapare. Curtea interioara are o cupola de sticla, interioarele ne coplesesc. Scapam cu chiu si vai spre Palatul de Iarna. Simbol si resedinta principala a dinastiei Romanovilor, palatul ne dovedeste ca am cazut din lac in put. Urias de minunat, cu un lux orbitor, palatul ne lasa cu probleme cardiace. Respiram intretaiat in gradina Palatului de iarna. Trecem de cladirea Amiralitatii pentru a odihni in Parcul Decembristilor. Ironia soartei, in mijloc se inalta pe doua picioare, statuia ecvestra a lui Petru I, calaretul de arama.

  Ne reconforteaza o portie dubla de clatite calzi, tolini, cu fructe de padure sau ciuperci. Avem forta sa urcam pe acoperisul Catedralei Sfantul Isaac din preajma. Cea de a treia cupola din lume ca inaltime ne ofera privelisti panoramice pana departe. Biserica gazduieste 6000 mp de mozaicuri. Peste Parcul Sf Isaac zarim statuia ecvestra a tarului Nikolai I, podul Rosu, iar peste Moika, identificam Palatul Mariinsky.

  Iesim la bulvar. Ne face cu ochiul Muzeul Votcii. Intram la Ruskii Restoran din incinta. Lasam palatul Nikolaievski in dreapta. Nu am exagerat si mai putem fi primiti in Muzeul istoriei navale din capatul bulvarului. Exponatele amintesc de gloria flotei din Baltica. Vis- a- vis, insula New Holland, olandeza de tot, aminteste de peregrinarile lui Petru cel Mare, la scoala vietii, in Vest.

  In seara asta mergem la spectacol. Vom starni invidii fatale acasa daca vom spune ca am fost la teatrul Mariinski, teatrul de opera si balet Kirov, crème de la crème a culturii ruse!

 6. Peterhof

  Suntem depasiti de situatie si evenimente si cautam scapare afara din oras. Petrodvoret ar fi o tinta, tot imperiala, dar mai la tzara. Complexul palatin ne da de furca privind orientarea. Incotro sa mergi? Sa cutreieri salile Marelui palat, sa privesti fantanile (Samson) in cascada, sa descoperi parcurile acestui Versailles rusesc? Sa mergi la Palatul Monplezir, sa te intorci la Palatul National al Congreselor (Palatul printului Constantin)?

  Facem o pauza la fabrica de ceasuri Raketa, in preajma. Ne luam avant pentru ultimul palat din directia asta, marele palat Menshinkovski, in Oraniemburg.

  Ne intoarcem catre casa cu tramvaiul 36, primul tramvai electric din Rusia imperiala.

 7. Sankt Petersburg

  Azi vom fi mai razboinici, intoarcem o alta pagina. Trecem Rubiconul, adica Neva, pe insula Vasilievski. Spre stanga vedem Palatul Menshikov, decorat cu cele mai rare si scumpe materiale din acea vreme. Asta o fi micul palat fata de cel de ieri? Vezi daca esti prieten la catarama cu Petrica cel Mare! Langa este Colegiul Doisprezece, cladire baroca de referinta. Mai ca am intra si la Kunstkamera dar colectia de fetusi cu deficiente, animale si oameni, este prea dura. Dupa colt intram la Muzeul Marinei, in fosta cladire a Bursei. Doua faruri rosii, cu provele navelor capturate, troneaza in fata cladirii.

  In drum avem casa lui Puskin. Trecem Neva mica, pe pod. Dupa ce ne-a facut cu ochiul doua zile iata- ne in fortareata Sfantii Petru si Pavel. Fortareata a fost deopotriva inchisoare politica. Dostoievski si Trotzki au fost locatari renumiti. Catedrala, cu acelasi nume, are clopotnita aurita. La adapost sunt Petru cel mare si Ecaterina cea Mare pentru somnul de veci. Spunem totul despre interior daca il caracterizam scurt, imperial. Monetni Dvor este singurul loc unde se bat monedele rusesti (si foste sovietice). Constructia zidurilor seamana cu cea de la Alba Iulia. Muzeul Istoriei Orasului contureaza vizita si imaginea despre Sankt Petersburg.

  Ne prinde bine o plimbare pe mal spre casa, da casa de numai 200 mp, lui Petru cel Mare si apoi pana la crucisatorul Aurora, simbol al declansarii revolutiei bolsevice. Vasul de razboi participase la razboiul ruso- japonez si era manevrat de 600 de oameni! Pe drumul de intoarcere spre insula fortareata ne abatem la cea mai mare moschee din Europa copiata dupa Timuride din Samarkand, asa, pentru diversitate.

  Daca ne-am incalzit de-a razboiul acum avem ocazia sa revedem istoria armelor din Rusia, la Muzeul artileriei. Vezi de toate pentru impuns, taiat, gaurit, ars, mari si mici, lungi si scurte, toate, toate inventate de nebunia omeneasca. Ajungem la liman cumva fara sa ne taiem deshtele. Rasuflam usurati si o zbughim cu metroul deoarece Podul Trinity este ridicat. Sfarsim programul oficial pe strazile din centru, pornind din statia Nevski Prospekt. Trecem Podul Bancii, pazit de grifoni, strajeri mitologici ai aurului.

  Cautam un restaurant uzbek, tadjik sau georgian. Din curiozitate si pentru unicitate.

 8. Puskin

  Dupa atata zanganit de arme vrem sa vedem ceva frumos. Iesim din nou din oras, de asta data catre Tarskoe Selo, Puskin, spre palatul baroc al Ecaterinei si cel neoclasic al lui Alexandru, pentru alte si alte gradini fastuoase.

  Ei, am trait noi cum am trait pana acum, dar am fi trait degeaba daca nu veneam aici. In fata palatului Ecaterinei numaram 78 de ferestre la parter, pe fatada, cat cuprindem cu ochii. Avem trei etaje si imensitatea tinde spre infinit. Si nu vedem tot pana la plus infinit, spre cladire si spre parcuri. Intram si ne lovim de acelasi exces de abuz aurit. Palatul Alexandru este un pic mai anemic, cu vreo 40 geamuri parter pe fatada principala, mai modern cu 40 de ani. Si aici stai si te uiti, te uiti pierdut, la tzoale, decoratiuni, candelabra, linguri. Ce castigam? Vedem felii din viata de zi cu zi a timpurilor Rusiei tzariste de dupa modernizarea adusa de Petru cel Mare, la cel mai inalt nivel.

  Nu mai putem sa mergem la Pavlovsk sa vedem cele mai mari gradini englezesti din Europa langa Palatul imparatului Pavel I.

 9. Sankt Petersburg – Cluj Napoca/ Bucuresti

  Avem nevoie de o recapitulare. Suntem intre zidurile ipotetice ale minunatiilor imperiale si ale lui Puskin si Dostoievsky. Orasul, in centru, inspira regularitate prin strazile drepte, maiestuozitate prin cladiri, stil, prin gardurile din fier forjat.

  Pe de alta parte Dostoievsky il prezenta deprimant si periculos, rece si arogant. Sa punem la socoteala si banda Yambov din perioada lui Yeltzin? Sa adaugam studiourile Lenfilm cu imagini grotesti si de cosmar pentru Nevski Prospekt, povestea lui Puskin?

  Noi luam misterul si maretia a tot ceea ce am vazut. Ramanem cu imaginea salonului cu artefacte din aur de la Ermitaj, cu filmul palatelor si bisericilor uriase, cu geometria perfecta a parcurilor, cu Matrioshka… Am vazut si o alta fata a Rusiei…

 • Servicii incluse

  • Bilet avion in functie de varianta de avion aleasa, 1 bagaj de mana 8 kg, un bagaj cala 23 kg.
  • Cazare 8 nopti (2 nopti la Moscova si 6 nopti la Sankt Peterburg), hoteluri de 4 stele, mic dejun inclus, loc in camera dubla
  • Transferurile aeroport – hotel in Moscova si hotel – aeroport in St. Petersburg
  • Transfer hotel – gara Moscova si gara – hotel St Petersburg
  • Bilet tren mare viteza pe ruta Moscova – St. Petersburg
  • Ghid insotitor vorbitor de limba romana pe toata durata circuitului
 • Servicii neincluse

  • Intrarile la obiectivele turistice (pentru tot itinerariul ilustrat in descriere, aprox. 160 EUR / persoana)
  • Alte mese in afara mic dejunului
  • Intrarile la spectacolele propuse in descriere
  • Taxa de viza (aprox. 50 USD / persoana, se va procesa de catre agentia noastra)
  • Asigurarile medicale sau storno
  • Supliment camera single (in cazul in care exista solicitare pentru varianta aceasta)
Pret
1.390 Euro / Persoana/Plecare din Cluj/ Bucuresti

Nota:Preturile sunt valabile pentru un grup de minum 15 persoane. Termen limita de inscriere 22.04.2017

Rezerva vacanta